Atelier
MarenArt
          Home  Hieman minusta      Ajankohtaista   CV   Valokuvia    Artikkelit   Tilaustyöt     Linkit
Tekniikat
 • Öljyvärit
 • Akryylivärit


 • Tempera • Grafiikka


 • Pastellit


 • Inktense-kynät


 • Lyijykynä ja hiili

 • Croquis


                                                                   
Öljyväreillä olen maalannut vuodesta 2003. Olen piirtänyt koko ikäni ja oljyvärimaalaus oli minulle tuolloin uusi haaste. Minulla oli kaksi mahtavaa opettajaa, paikallista taiteilijaa -Seppo Anttila ja Tuula Solin-  ja kirjasto täynnä tietoa niin paljon, kuin jaksoin lukea- ja minähän jaksoin!
(ks. suosikkikirjojeni luettelo lopussa).


Haluan myös erityisesti kiittää kahta taiteilijaa, Marko Tyykilää ja Ritva Juhelaa heidän antamistaan neuvoista ja rohkaisusta.

Akryylimaalehin siirryin hengitystie-ongelmieni vuoksi jo vuosia sitten ja nyt maalaankin lähes kokonaan näillä nopeasti kuivuvilla maaleilla -mikä sopii kyllä loistavasti myös kärsimättömälle luonteelleni. Nopea kuivumisaika vaatii toisaalta täysin erilaisen tekniikan, toisaalta maalaan mielestäni muuten samalla tavoin, kuin öljyilläkin.


Ikivanhaan temperatekniikkaan hassahdin täysillä muutamia vuosia sitten! Sitä käytettiin keskiajalla ennen öljyvärien läpilyöntiä taulujen lisäksi seinäfreskoissa ja -paneelimaalauksissa sekä ikonimaalauksessa, joista viimeisessä temperaa käytetään pääosin edelleen.  Olen kiitollinen hyvälle ystävälleni, taiteilija Aimo Kalenojalle, joka opetti minulle temperamaalausta: Siinä kuivat väripigmentit sidotaan maaliksi kananmunan keltuaisesta ja etikasta tehdyllä emulsiolla (vanhimmassa metodissa etikan sijaan käytettiin vettä ja sittemmin vernissaa).  Temperamaalauksessa kiehtoo sen ikä  -olenhan kiinostunut keskiajasta muutenkin ja nyt on mahtavaa tepastella senaikaisia jalanjälkiä ihan aidosti taiteen saralla. Klikkaa tästä nähdäksesi  temperatekniikalla maalatut teokseni.


Olen hetken opiskellut myös metalligrafiikkaa. Se on mielenkiintoista, mutta hankalaa toteuttaa kotona. Raapaisin vasta tämän mielenkiintoisen taidelajin pintaa, mutta ehkä jonain päivänä pystyn jatkamaan sen opettelua. 

Olen jonkin verran käyttänyt kuivapastelleja, joissa minua neuvoi ja opetti ystäväni ja kollegani, lahjakas taiteilija  Jane Kivistö,
kiitos, Jane!          

Vesiliukoiset mustekynät ovat suosikkitekniikkani, joilla olen tehnyt kuvitustyöni,  Viksu-kirjat: Ostin kynät puolivahingossa ja ihastuin niiden monipuolisuuteen. Voin "värittää" taustat, laveerata ne ja lopuksi piistää yksityiskohdat taustojen päälle  -kaikki samoilla kynillä. 

Sekä luonnostellessa että muotokuvissa ovat käteviä lyijykynä ja hiili, jotka ovat minulle vanhoja rakkaita menetelmiä.

Croquis-piirtämistä
olen käynyt harjoittelemassa
Porin taidemuseossa: se tarkoittaa nopeaa mallin hahmottamista erilaisissa asennoissa; aloitetaan pidemmistä poseerauksista(viisi tai kymmenen minuuttia) ja lopuksi aikaa hahmotteluun on enää minuutti asentoa kohti. Todella mahtavaa saada kokea tällaista (ja vielä lähes ilmaiseksi!), suuri kiitos järjestäjille ja myös aivan mahtaville malleille!!!
Croquis-piirustuksiani voit katsoa tästä linkistä.

Takaisin  alkuun  
marenjeskanen(at)gmail.com

                                                                                                                  
      

Lisää kuvia tästä linkistäKatso tuoreimmat kuulumiseni tästä linkistä.


Aiheista:


 • henkilökuvat
 • tanssi • muinaismytologia
       
 • maisema


 • keskiaikaKuvittaminen
Perhe


ja
lapset yleensä


Takaisin  alkuun


Aiheista, joita maalaan:


Henkilökuvista
...Minusta on ihanaa maalata ihmisiä...tekemässä mitä tahansa ja tuntemassa jotain sitä tehdessään...Mitä he ajattelevat ja miksi? Useimmat lähietäisyyden henkilökuvistani ovat myös muotokuvia.
Olen aina ollut tunnelmaihminen ja tietyn tunnelman vangitseminen niin ihmisissä kuin maisemissakin on minusta haasteellista. Näitä tunteita ja tunnelmia haluaisin välittää teille, katsojille.

Rakastan piiirtää ja maalata tanssijoita
, -tietenkin, koska he ovat lahjakkaita ja koska ihmisvartalo on mielestäni kauneimmillaan tanssiessaan- mutta myös, koska haluan vangita tanssin liikkeen ja vauhdin. Minulla on ollut kunnia tuntea nuoria, taitavia tanssijoita: kiitos Marika, Tuulia, Sonia, Janika ja Jasmin.

Suomalaisesta muinaisuskonnosta
 
olen aina ollut kiinostunut : meren jumalasta Ahdista ja hänen vaimostaan Wellamosta, veden väestä, tontuista ja maahisista, keijuista sekä muista metsän kuninkaan, Tapion väestä. Aloitin tuonkaltaisten olentojen maalaamisen kankaalle jo vuonna 2006. Mytologia-sarjan teoksissani esiintyvät jo mm. Ahti(rakastavana ja huolehtivana -erilaisia tulkintoja joskun kiivaanakin tunnetusta ja pelätystä merten kuninkaasta), vedenneito, keijukainen, vuoren väkeä sekä Tapio, metsän kuningas ja hänen emäntänsä Mielikki.

Maisemista
meri on minulle läheinen, kuten monelle meren äärellä kasvaneelle ihmiselle: Sen jatkuva liike ja alati vaihtuva valo ja rytmi ovat haasteellisia maalata.
Suomen luonnon kauneus tarjoaa toki muutakin ispiraatiota:
Kohti taivasta-sarja on syntynyt rakkaiden ystävien puistomaisen takapihan koivikon ispiroimana ja on saanut suosiota yleisön parissa.

Keskiaika
on kiehtonut minua kauan: Sen roolit ja romantisointi on käsittämättömän kaukana senaikaisesta melko raadollisesta elämästä: kuolemanvaara oli läsnä joka sekunti ja esimerkikisi naisen asema oli heikko ja alistettu syntyperästä riippumatta. Ehkä juuri siksi ihmiset tarvitsivatkin suuria unelmia ja ihanteita elämäänsä. Keskiajan inspiraatioista suurin on minulle kirjailijaprofessori Kaari Utrio aiheeseen liittyvine romaaneineen: Hänen tietomääränsä historiasta on uskomaton  -sekä suuria kokonaisuuksia että pieniä yksityiskohtia koskien. Ihailtavaa, kertakaikkiaan!


Olen aina halunnut kuvittaa kirjoja ja ensimmäinen kuvittamani lastenirja, Viksu ja merirosvot  julkaistiin toukokuussa 2010. Toinen Viksu-kirja, Viksun ikimuistoinen joulu, julkaistiin marraskuussa 2011 ja sen kuvitus oli jouluaiheensa vuoksi minulle erittäin tärkeä.
Kuvitin myös Porin koulutoimelle esiopetustodistuksen kevääksi 2010, mikä olikin minulle mieluisa tehtävä lastentarhanopettajantyöni vuoksi.


Perheeni on suurin inspiraationi lähde. Työskentelen kotona ollakseni perheeni parissa myös maalatessani. En voisi kuvitellakaan vetäytyväni ateljeehen yksin möhisemään vaan pystyn hyvin maalaamaan muun elämän pyöriessä ympärilläni ja vastaavasti osallistumaan siihen maalaamisen lomassa. Ja onneksi perhe kannustaa minua eivätkä maalausvälineeni häiritse heitä, päinvastoin he elävät työskentelyssä täysillä mukana seuraten maalausprosessia alusta loppuun. Näin saan myös välitöntä palautetta valmistuville töilleni. Perheenjäseneni ovat poseeranneet mallina useissa teoksissani: he ovat lapsikuvausten lisäksi teoksissani muuntuneet myös mytologisiksi olennoiksi, kuten Ahdiksi, tontuiksi ja keijukaisiksi...

Oman perheen lisäksi lähellä sydäntäni ovat lapset yleensä:  heidän asiansa ja oikeutensa kiinnostavat alituiseen joka taholla. Kuten kaikki tiedämme, heissä on tulevaisuutemme: Mitä he saavat meiltä nyt, sen he välittävät eteenpäin myöhemmin. Lapsuus on huimasti aliarvostettua: 
lapset tässä ajassa joutuvat ottamaan yhä suurempaa vastuuta yhä nuorempana. Tämä ei voi olla jättämättä jälkiä heidän kasvuunsa ja kehitykseensä johtuen perusturvallisuuden vähenemisestä liian varhain -aikana, jolloin heidän tulisi vielä saada olla huolettomammin lapsia. Koskaan enää ei yhteiskuntamme tarjoa lapsillemme lisää aikaa olla lapsi. Koskaan enää eivät koulupäivät lyhene tai opetussuunnitelmat supistu. Koskaan enää eivät harrastukset vähene, vanhempien työpäivät lyhene tai vanhemmat voi halutessaan jäädä kotiin lapsiaan hoitamaan ilman elintason liiallista laskua (Päiväkodit sensijaan pursuvat lapsia yli-lisä-ja superpaikoilla). Koulun aloittamisikää  pyritään jatkuvasti aikaistamaan. Olemme valjastaneet lapsuudesta suuren osan palvelemaan tulevaa työelämää. Ja sitten ihmettelemme, mitä nykyajan maailmalle on tapahtunut? Sukupolvien jatkumo on aina olemassa, koskaan eivät edelliset sukupolvet voi pestä käsiään seuraavien asioista. Lapset eivät tupsahda kivenkoloista…me kasvatamme heidät ja opetamme heille myös ne arvot ja asenteet, joita sitten päivittelemme lööpeissä.
Lastentarhanopettajantyössäni suuria esikuviani ovat -joku voisi arvatakin- ensiksikin elokuvan unohtumaton Maija Poppanen: Tiukka ja turvalliset rajat asettava, mutta samalla aidosti välittävä, lämmin ja hauska opettaja ja kasvattaja ja toiseksi tietysti The Sound of Music-elokuvan vilpitön, hauska ja rakastava Maria:

"Let them bring out on all their problems:
I'll do better than my best!
I have confidence
they'll put me to the test,
but I'll make them see
I have confidence in me:

Somehow I will impress them,
I will be firm but kind!
And all those children
-Heaven bless them-
They will look up to me
and mind me..."


CV

 • Näyttelyt • yksityis-

 • yhteis- • Kuvitus 
 • Teos-
     lahjoitukset
 • Teoksia  • Opinnot 
 • Media-
      haastattelut

 • Jäsenyydet,
 • Luottamus-
  toimet
 • Harrastukset


 
  CV
   
 
 Näyttelyt   valikoidut näyttelyt tästä linkistä
yksin
7/2017 Eura, Kauttuan Ruukinpuisto Himmetä ei muistot koskaan saa -kutsunäyttely
11/2016 Kauhajoki, HellaGalleria Tervetuloa kytiin, varauloskäynti on suljettu
07/2012 Pori, Galleria Elise Leap of faith
05/2012 Tampere, Galleria Tieto Lennä ja Lumoa
01/2012 Helsinki, Galleria Fogga Kutsu tanssiin
09/2011 Helsinki, S-Galleriaikkuna Ja kyytiin vaan, kuka sanoi, että elämä on helppoa? -kutsunäyttely
07/2011 Galleria Angelo, Pori
Kesä-extra-näyttely
Omilta juurilta -kutsunäyttely
11/2009 Eurajoki, Galleria  Gylich Kylmää valoa
07/2009 Ulvila, Galleria Kui Tahdissa kauneuden  (tanssi)   
01/2009 Pori, Taitotalli   Kuisketta ja huminaa                         
08/2008 Pori, Pormestarinluodon kirjatupa Artoteekin taiteilijaesittely
08/2008 Vammala, Galleria Ansa Puntalo Kirkastuvaa  -kutsunäyttely
09/2006 Pori, Parturi-Kampaamo Hiustrio Tanssiteoksia
03/2006 Kokemäki, Kaupunginkirjasto  Liikkeessä ja paikallaan
02/2006  Pori, Pori, Minigalleria  Öljymaalauksia 
10/2005 Pori, Kulttuurigalleria        Hetkiä

yhteis-


tuleva 2019 UK, Edinburgh Twitter Art Exhibit
2018 Australia, Canberra Twitter Art Exhibit
2017 UK,Stratford Upon Avon Twitter Art Exhibit yli tuhat taiteilijaa ympäri maailmaa
-hyväntekeväisyysnäyttely
2016 Yhdysvallat, New York Twitter Art Exhibit tuhat taiteilijaa 35 maasta
-hyväntekeväisyysnäyttely
2015 Pori, Poriginal Galleria,  TaidesatamaLive useita taiteilijoita
2015 Norja, Moss Twitter Art Exhibit 620 taiteilijaa eri puolilta maailmaa
-hyväntekeväisyysnäyttely
05/2014 Pori, P-galleria Paraati, omakuva lintuna useita taiteilijoita
03/2014 Yhdysvallat,
Orlando FL
Twitter Art Exhibit satoja taiteilijoita ympäri maailmaa
-hyväntekeväisyysnäyttely
07/2013 Yhdysvallat, New York The Story of the Creative See.Me sata taiteilijaa ympäri maailmaa
-digitaalinen näyttely
01/2013 Yhdysvallat,
Los Angeles
Twitter Art Exhibit 502 taiteilijaa 35 maasta
-hyväntekeväisyysnäyttely
07/2012 Pori, Galleria Elise Avoin näyttely -jurytetty näyttely
4-5/2012 Norja, Moss Twitter Art Exhibit 360 taiteilijaa 32 maasta
-hyväntekeväisyysnäyttely
5/2012 Pori, Galleria Elise Myyntinäyttely useita taiteiljoita
09/2011 Ulvila, Galleria Kui Luonnon voimaa Porin Naistaiteilijat
07/2011 Pori, Porina Rytmiä väreissä Porin Naistaiteilijat
05/2011 Kullaa, Paluksen koulu Pikku hetki Valma Sarakummun kanssa
-kutsunäyttely
02/2011 Pori, pääkirjasto Eläköön Luovuus! -jurytetty näyttely,
Satakunnan lastentarhanopettajat 
11/2010 Helsinki, Galleria Ferin
Muinaistaidetta ja Mytologiaa
useita taiteilijoita
07/2010 Pori, Porina Kesäpaletti Porin Naistaiteilijat
06/2009 Pori, Kulttuurigalleria Aihe on vapaa Porin naistiateilijat
12/2008 Pori, Pääkirjasto   Ope Osaa  Satakunnan lastentarhanopettajat
10/2008 Pori, Puuvillan Värjäämö Teosvälityspäivät  100 taiteilijaa,
Satakunnan Taidetoimikunta,Porin taiteilijaseura
ja Nyte
09/2008 Pori, Raatihuone   Maakunnallinen Taidenäyttely  useita taiteilijoita,
järj. Porin  Kuvataiteenystävät ry 
-jurytetty näyttely
06/2008 Pori, Reposaaren puukoulu Minun kaupunkini Porin naistaiteilijat
01/2008 Pori, Kulttuurigalleria Taiteemme koko kirjo Porin naistaiteilijat
12/2007 Rauma, Taidemuseo Avoinna kaikille 67 taiteilijaa,
järj. Rauman tait.seura
-jurytetty näyttely
07/2007 Pori, Kulttuurigalleria Yksityiskohtia Porin naistaiteilijat
07/2007 Eura, Kauttuan Ruukinpuisto Taidetta tallin täydeltä Porin naistaiteilijat
12/2006 Pori, Portaits' Galleria Sielunmaisemia siveltimellä Paula Koivuviita
ja Tiina Stenman
05/2006 Pori, Puuvillan värjäämö Toesvälityspäivät 120 taiteilijaa,
Satakunnan taidetoimikunta
05/2004 Pori, Otsola Opiston kevätnäyttely oppilasnäyttely


Kuvitus 
Varhaiskasvatussuunnitelma 21.6.2014 Viikinäisten päiväkoti
Viksun ikimuistoinen joulu julkaistu
2.11.2011
lasten kuvakirja
suomenkielinen
40 sivua
sidottu, kovakantinen

ISBN
978-952-6736-1-5
saatavana
kirjakaupoista, kirjastoista ja Kirjurinluodon kahvilasta sekä Maisasta
Viksu ja merirosvot julkaistu 6.5.2010
lasten kuvakirja
suomenkielinen
40 sivua
sidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-67368-0-8
                           
saatavana
kirjakaupoista, kirjastoista ja Kirjurinluodon kahvilasta sekä Maisasta
Esiopetustodistus Toukokuu 2010 Porin koulutusvirasto jaetaan esikoululaisille  esikoulun päättyessä keväisin

Teoslahjoitukset

maalaus Give Hand-can-do-sarjasta Punaisen ristin veripalvelulle, Porin toimistoon lahjoittajana taidekeräilijä Pasi Alajoki
Viksu ja merirosvot -kirjan alkuperäiskuvitukset Porin Keskussairaalan psykiatrinen lastenosasto oma lahjoitus
Viksun ikimuistoinen joulu -kirjan alkuperäiskuvitukset Porin keskushammashoitola oma lahjoitus


Teoksia
Pori Pormestarinluodon artoteekki 
Ulvila Kirjaston artoteekki
Internet Atelier MarenArt, Facebook
Youtube.com
Taidesatama.fi
Fine Art America.com
JoseGalvan.ArtsCad.com
Yksityiskokoelmat, mm. Taidekeräilijä Pasi Alajoki 
Kokoelmat Suomen SPR
Satakunnan sairaanhoitopiiri
Porin Keskushammashoitola


Opinnot  
2007-2008 Useita maalausleirejä Porin seudulla, ohjaajina paikalliset, kokeneet taiteilijat
2006-2008 Croquis-piirustusta Porin Taidemuseolla
2003-2005 Taideopintoja Porin kansan- ja työväenopistoissa n. 8h/vko, opettajina Seppo Anttila ja Tuula Solin: ölymaalaus ja grafiikka
2004 Englannin lyhytkurssi: Kirjallinen taito. Avoin yliopisto, Pori
1990 Lastentarhanopettajantutkinto, Tampereen lastentarhanopettajaopisto
1984 YO-tutkinto, Riihikedon lukio, Pori


Mediahaastattelut  
2018 Satakunnan Kansa, Pori
MEKA TV: Kyläelämää Satakunnassa dokumentti 8/36 -elokuva
2017 Kauhajoki-Lehti, Kauhajoki
2012 Satakunnan Työ, Pori
2011 Satakunnan Kansa, Pori

Satakunnan työ, Pori

Ulvilan seutu, Ulvila

Ulvilan seutu, Ulvila
2010 Satakunnan alueuutiset, TV2

Satakunnan Viikko; Pori 

Uusi Pori 

Satakunnan Kansa , Pori

Satakunnan Kansa, Pori
2009

Ulvilan seutu, Ulvila

2008 Aamulehti, Tampere

Tyrvään Sanomat, Vammala

Satakunnan Työ, Pori
2006 Jokilaakso, Kokemäki


Jäsenyydet, luottamustoimet 
2018- Lupaus ry, puheenjohtaja 2018-
2012-2017 Twitter Art Exhibit, kunnialähettiläs
2008-2015 Suomen Taideyhdistys
2007-2012
2017-
Porin Naistaiteilijat ry, puheenjohtaja 2010-2012
2005- Porin kuvataiteen ystävät ry.
2004- Porilaisten vanhempainyhdistysten alueyhdistys, YTY-95; hallitus
2001-2010 Uudenkoiviston koulun vanhempainyhdistys, UKI ry: puheenjohtaja 2007-2010


 Harrastukset
liikunta: Astangajooga, kuntosali, pilates, cx works, body combat 
musiikki
elokuvat 
kädentyöt; puu- , ompelu-, sisustus-, remontti- ym
ruoanlaitto
luonto
lukeminen: hirstorialliset romaanit, elämänkerrat

  

Kirjallisuutta


Takaisin  alkuun
Kirjallisuutta
Parramon, J.M :  Öljyvärimaalauksen kirja
Harrison,  Hazel:  Suuri maalaus-ja piirustuskirja
Douglas-Cooper, Helen:  100 hyvää ohjetta öljyvärimaalareille
Blake, Wendon:  Öljyvärimaalauksen peruskurssi
Maiotti, Ettore: Pastellimaalauksen käsikirja
Barcsay, Jenö: Anatomia. Opas taiteilijoille
David K.Rubins: The Human Figure -anatomy for artists
Burne Hogarth:Dynamic wrinkles and drapery
                                                            
Kaipainen, Marja:  Albert Edelfelt, Kuihtumaton ruusutarha
Kallio, Rakel - Sivén, Douglas:  Albert Edelfelt
Valkonen, Markku: Kultakausi © 2009   Maren Jeskanen